ايرانيان از پيشينه كهني در شناخت و تهيه مصالح ساختماني برخوردارند. بناهاي به يادگار مانده از پيشينيان ما در نقاط مختلف كشور از دورانهاي گذشته ، ابعاد اين امر را مشخص ميسازد. آهك و ساروج از جمله موادي است كه در ايران قديم به وفور به كار گرفته شده است .
اینکه از چه تاریخی مصرف سیمان در ایران باب شده است چندان مشخص نیست ولی آنچه که مسلم است ورود سیمان به ایران توسط بیگانگان بوده است که از آن برای ساختن بناهایی نظیر کلیساها و سفارتخانهها و تاسیسات بندری استفاده شده است. با شروع قرن ۱۴ هجری شمسی سرعت گسترش کارهای زیربنایی، همزمان با تحولات صنعتی جهانی آنچنان گسترده است که کیفیت و کمیت محصولات سنتی ساختمانی جوابگوی نیازها نبوده است و خصوصاً با شروع احداث راهآهن سراسری ضرورت استفاده از سیمان جهت ساختمان پلها و تونلها و ایستگاهها کاملاً محسوستر گشت. از آنجایی که سیمان کالایی ارزان قیمت و سنگین وزن است و مصرف آن وقتی مقرون به صرفه است که محل تولید و مصرف، حدالامکان نزدیک به یکدیگر باشند، لذا پس از مدتی که سیمان وارد میشد تصمیم بر این شد که با توجه به وفور مواد اولیه سیمان در ایران، از محل عواید حاصل از قند و شکر اقدام به تاسیس یک کارخانه ۱۰۰تنی (روزانه) سیمان بشود. در سال ۱۳۱۰ این تصمیم شروع به عمل شده و مطالعات اولیه زمینشناسی منجر به انتخاب محلی واقع در ۷ کیلومتری جنوب تهران آن زمان و در کنار کوه بیبیشهربانو گردید. کار احداث این واحد با سرمایه ۸ میلیون ریالی در بهمنماه ۱۳۱۲ به پایان رسیده و بلافاصله بهرهبرداری از آن آغاز گردید. (تقریباً ۵۰ سال پس از ژاپن، ۶۰ سال پس از آمریکا، ۷۰ سال پس از آلمان و ۱۰۰ سال بعد از انگلیس). با گذشت زمان و فزونی تقاضا برای این محصول، نیاز به کارخانههای دیگر معلوم و آشکار شد. لذا در تاریخ ۱۳۱۴ کارخانه دیگری با ظرفیت روزانه ۲۰۰ تن خریداری و در سال ۱۳۱۵ در جوار کارخانه قبلی عملیات ساختمانی آن شروع و در سال ۱۳۱۶ بهرهبرداری از واحد دوم آغاز شد. شاید لزومی به گفتن ندارد که رکن اصلی هر بنایی سیمان و خواص معجزهآسای آن میباشد و هیچ سازه و بنایی بدون وجود سیمان قابل تصور هم نیست. صنعت سيمان كشور، با سابقه 70 سال توليد يكي از صنايع زيربنايي است كه رابطه و پيوندي عميق با طيف گستردهاي از صنايع و مراكر خدماتي گوناگون برقرار نموده است .
جمهوری اسلامی ايران با ظرفيت توليد حدود 110 ميليون تن تا پایان سال 1394 در میان 20 کشور تولید کننده بزرگ جهان در رتبه سوم بعد از چین و هند قرار گرفت.